Ustalık Telafi Programı, işçinin işyerinde çalışırken mesleki tecrübesini arttırmasını ve program sonucunda ustalık belgesini almasını sağlayan süreli bir programdır. Ustalık Telafi Programı, 21.04.2022 tarihi itibariyle uygulamaya başlamıştır.
Ustalık telafi programı ile birlikte hem işyerinde çalışan personelleriniz program sonunda ustalık belgesine sahip olurken hem de bu personelleriniz için devlet tarafında 2.126,70 TL lik hibe ödemesi alabilirsiniz.
Ustalık Telafi Programına katılan her çalışan için işverenin hesabına asgari ücretin netinin yarısı (2.126,70 TL) kadar ve her ay nakdi ödeme yapılmaktadır. Yapılan bu ödeme, hibe olarak verilmektedir. İşveren, herhangi bir taahhüt altına girmemektedir. Cezai şart bulunmamaktadır.
Programa katılmak için ön şart yoktur. (İstihdam şartı, ortalama personel sayısı vb.)
Program süresi en fazla 27 haftadır.
Bu belge ile MYK Belgesi alma zorunluluğu da ortadan kalkmaktadır. MYK belgesinin 5 yıl geçerlilik süresi bulunmasına rağmen ustalık belgesi, süre kısıtı olmaksızın, sürekli olarak geçerlidir. Ustalık belgesi ile işveren MYK Belgesi olmayan personel için uygulanacak olan cezai yaptırımlardan da kurtulmuş olmaktadır.
27 haftalık program bittiğinde, Ustalık Belgesi alan kişiler aynı şekilde başka bir meslekte yeniden Ustalık Telafi Programına dahil edilebilmektedir. Yeni meslekte yapılan Ustalık Telafi Programı için de işverene aynı şekilde ödeme yapılmaktadır.
Ustalık Telafi Programına katılacak personelin en az lise mezunu olması gerekmektedir.
Ustalık telafi programı, şu anda, 24 alanda 97 dalda uygulanmakta olup; talep ve uygunluk durumuna göre yeni meslek dalları açılabilmektedir.
Mesleki Eğitim Merkezi Ustalık Telafi Programlarının açıklandığı üzere;
1. Çalışan sayısı 50 ve üzerinde olan işletmelere, bulundukları il/ilçenin Milli Eğitim Müdürlükleri ile protokolü imzalamaları halinde sürekli,
2. 50’den az çalışanı olan işletmelere ise protokol imzalamaksızın 30 Aralık 2022 tarihine kadar öğrenci kaydı yapılabileceği bildirilmiştir.
Özetle;